Замразяване на млечни продукти във фризер


Храна | от

Поначало млечните продукти и мазнини, ястията със сметана и майонеза не са особено подходящи за продължително замразяване.

МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ, ЯЙЦА

Подходящи за замразяване: поначало млечните продукти и мазнини, ястията със сметана и майонеза не са особено подходящи за продължително замразяване.
Яйцата не бива да се замразяват с черупките, тъй като те се пукат. Отделете белтъците от жълтъците или разбийте целите яйца на хомогенна маса. За да не се сгъстят прекалено много разбитите яйца или жълтъци, добавете щипка сол или захар (отбележете това на етикета). Белтъците могат да се замразяват без никакви добавки и могат да се разбиват на сняг след размразяването.
Опаковане: изсипете разбитите яйца в пластмасов съд или ги замразете във форми за лед и след това ги опаковайте.
Мляко
Срок на съхранение:
- З месеца
Сметана
Замразява се в малки пластмасови съдове. Може да се замразява както в натурален вид, така и разбита. Срок на съхранение: 1 - 2 месеца.
Сирена, кашкавал
Меките, сирена са по-подходящи за замразяване, отколкото твърдите. Опаковат се в алуминиево или полиетиленово фолио. Ако сирената са нарязани на филийки, всяка от тях се увива поотделно в полиетиленово фолио.
Срок на съхранение: 6-8 месеца.
Масло
За по-кратък срок на съхранение маслото се опакова в станиол, ка за по-дълъг се добавя алуминиево или полиетиленово фолио.
Срок на съхранение: 6 месеца.
Бяло сирене
Срок на съхранение: 1-2 месеца.
Яйца
- разбити цели яйца: 50 г замразени разбити яйца отговарят на едно прясно яйце.
Срок на съхранение: 10 месеца.
- жълтъци: 20 г замразени жълтъци са равни на един жълтък от прясно яйце.
Срок на съхранение: 8-10 месеца.
- белтъци: 30 г замразени белтъци отговарят на един белтък от прясно яйце.
Срок на съхранение: 10- 12 месеца.

ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ И СЛАДКИШИ

Подходящи за замразяване: теста, блатове за торти и готови сладкиши. Замразявайте всички сладкиши, докато са съвсем пресни.
Приготвяйте тестата за сладкиши според обичайните рецепти и ги замразявайте на подходящи дози.
Не пълнете сладкишите с желета, конфитюри и пресни плодове, тъй като след размразяването тестото става клисаво.
Глазурата на сладкишите се слага след размразяването, малко преди консумацията им.
Сладкишите с маслен крем замразявайте предварително, след което ги опаковайте грижливо и ги сложете във фризера.
Сладкишите от белтъчно тесто не са подходящи за замразяване.
Опаковайте сладкишите в алуминиево фолио, в което ще можете да ги размразите след това във фурната.
Дребните сладкиши замразявайте в пластмасови съдове.
Тестата за сладкиши трябва да се замразяват в полиетиленово фолио или торбички.
Размразяване: сладкишите запазват най-добре вкуса и свежестта си, като се размразяват при стайна температура. Преди поднасяне можете да ги затоплите леко във фурната за 5 - 10 минути. Сладкишите с маслен крем и тестата се размразяват само при стайна температура.
Блатове за торти
Срок на съхранение: 3-6 месеца. Размразяване: 2 — 3 часа при стайна температура,
Хляб
Срок на съхранение: 4-6 месеца. Размразяване: 2-3 часа при стайна температура.
Малки хлебчета
Срок на съхранение: 2-6 месеца. Размразяване: 1-2 часа при стайна температура.
Сладкиши с мая
Срок на съхранение: 3 месеца.
Размразяване: 2-4 часа при стайна температура.
Сладки от ронливо маслено тесто
Срок на съхранение: 4-6 месеца. Размразяване: 2-4 часа при стайна температура.
Плодови сладкиши
Срок на съхранение: 3-4 месеца. Размразяване: 2-4 часа при стайна температура,
Сладкиши с крем
Срок на съхранение: 1-1,5 месеца. Размразяване: 3-4 часа при стайна температура.
Многолистно тесто
Срок на съхранение: 2-3 месеца. Размразяване: 1-2 часа при стайна температура или 5-6 часа в хладилник.
Тесто с мая
Срок на съхранение: 2-3 месеца. Размразяване: 2-3 часа при стайна температура.
Ронливо маслено тесто
Срок на съхранение: 1-2 месеца. Размразяване: 3-4 часа при стайна температура или 5-6 часа в хладилник.
ГОТВЕНИ ЯСТИЯ
При продължително съхранение някои от подправките в ястията могат да придобият неприятен вкус. Затова ястията, предназначени за замразяване, трябва да се подправят съвсем леко.
Не преварявайте и не препичайте ястията, които ще замразявате.
Ястията се слагат във фризера винаги добре охладени.
Срокът на съхранение зависи главно от използваната мазнина. Подходящи са маргаринът, кравето масло, говеждата мазнина, зехтинът и олиото. Не бива да се използват свинска мас и сланина.
Опаковане: опаковайте ястията с твърда консистенция в полиетиленови торбички или фолио. Ястията, съдържащи течност, се замразяват в съдове, а така получените ледени блокчета след това могат да се опаковат в полиетиленово фолио.

Общи указания и опаковане

1. Използвайте само първокачествени продукти и спазвайте стриктно правилата за замразяване.
2. Разпределете хранителните продукти на подходящи порции.
3. Опаковайте грижливо храните. По този начин ще ги предпазите от изсушаване.
4. Опаковъчните материали трябва да са гъвкави, без мирис, да не пропускат въздух и влага и да са устойчиви на киселини и мазнини.
5. Замразявайте продуктите в местата с най-ниска температура във фризера (специалните отделения за предварително замразяване, ако има такива). Погрижете се вече замразените продукти да не влизат в контакт със свежите, за да се избегне частичното размразяване.
6. Сроковете на съхранение трябва стриктно да се спазват.
7. Консумирайте веднага размразените продукти. Те в никакъв случай не бива да се замразяват повторно освен под формата на готвени ястия.

ПРАКТИЧНИ СЪВЕТИ ЗА ОПАКОВАНЕ

Големите парчета месо, големите сладкиши, обемистите продукти с неправилна форма се опаковат в полиетиленово фолио или в плътно алуминиево фолио.
Зеленчуците, плодовете (със или без захар), дребните сладкиши, месото за готвене се опаковат в торбички.
Плодовете, залети със захарен сироп, компотите, плодовите сокове, супите, течностите, разбитите яйца, готвените ястия се замразяват в съдове от алуминий, пластмаса или стъкло, устойчиви на ниски температури.
Необходимо е да разполагате също със самозалепваща се лента, етикети и ластик.

1. Опаковъчните материали (полиетиленово или алуминиево фoлио) трябва плътно да обвиват продукта, който ще бъде замразяван.
2. Отстранете грижливо въздуха, докато опаковката залепне за продукта.
3. Покрийте съдовете без капак с два пласта полиетиленово фолио и ги стегнете плътно с ластик.
4. Никога не пълнете догоре съдовете с течни продукти или ястия, тъй катo течностите увеличават обема си с около 1/10 при замразяването.
5. Замразявайте продуктите винаги добре изстудени. Само хлябът и сладкишите могат да бъдат хладки.
6. Надписвайте четливо всеки пакет. Залепете върху него етикет, на който отбележете съдържанието, количеството, датата на замразяване, максималния срок на съхранение.
7. Направете списък на замразените продукти. По този начин винаги ще знаете какво има във фризера ви.