Замразяване и размразяване на месо


Храна | от

Замразяване на месо и колбаси във фризер

МЕСО И КОЛБАСИ

Подходящи за замразяване са всички видове колбаси и месо, стига да не са много тлъсти. Ако е прясно заклано, месото трябва да се окачи за няколко дни на хладно.
Подготовка: разпределете месото на порции според нуждите на домакинството. Опаковайте го на приблизително еднакви пакети, не по-дебели от 10 - 11 см, за да постигнете бързо и цялостно замразяване. Желателно е костите да се отстранят предварително, защото, ако се подават извън опаковката, месото се изсушава и губи хранителната си стойност. От тях може да се приготви концентриран бульон, който също да се замрази.
Опаковане: увийте плътно продуктите в полиетиленово фолио или торбички. Отстранете въздуха и залепете пакетите. Пържолите, котлетите, шницелите се обвиват поотделно във фолио и тогава се опаковат. Месото за готвене се нарязва предварително на парчета.
Срок на съхранение: вж. по-долу. Ако месото е тлъсто, срокът на съхранение е двойно по-малък.
Внимание! Никога не замразявайте повторно вече размразено (частично или изцяло) месо освен под формата на готвено ястие.
Размразеното месо се приготвя като прясното. За много ястия не е необходимо месото да се размразява напълно - достатъчно е само да поомекне малко.

Агнешко (овнешко) месо

- Цели парчета за печене
Срок на съхранение: 8-10 месеца. Размразяване: размразяват се напълно при стайна температура.
- Котлети
Подготовка: при опаковане котлетите се отделят един от друг с фолио.
Срок на съхранение: 7-8 месеца.
Размразяване: размразяват се частично 1 — 1,5 часа при стайна температура и след това се готвят.
- Месо за готвене
Подготовка: нарязва се на парченца преди замразяването.
Срок на съхранение: 7-8 месеца.
Размразяване: размразява се частично 2 — 3 часа при стайна температура и се използва по предназначение.

Телешко (говеждо) месо

- Цели парчета за печене
Срок на съхранение: 6-8 месеца. Размразяване: размразяват се напълно при стайна температура.
- Пържоли
Подготовка: нарязват се с дебелина около 2 см и се опаковат поотделно в полиетиленово фолио.
Срок на съхранение: 7-8 месеца.
Размразяване: размразяват се частично 1-2 часа при стайна температура и след това се употребяват по предназначение г -Шницели, котлети
Подготовка: опаковат се, като се отделят един от друг с фолио.
Срок на съхранение: 7-8 месеца.
Размразяване: размразяват се частично 1-2 часа и се пържат или задушават.
- Месо за готвене
Подготовка: нарязва се на парчета преди замразяването.
Срок на съхранение: 7-8 месеца.
Размразяване: размразява се частично 2-3 часа при стайна температура и се готви.

Свинско месо

- Цели парчета за печене
Срок на съхранение: тлъсто месо -3 — 6 месеца; не-тлъсто месо - 6 - 8 месеца.
Размразяване: размразяват се напълно при стайна температура.
- Шницели, котлети
Подготовка: опаковат се поотделно във фолио.
Срок на съхранение: тлъсто месо - 3 - 6 месеца; не-тлъсто месо - 6 — 8 месеца.
Размразяване: размразяват се частично 1-2 часа при стайна температура.
- Месо за готвене
Подготовка: нарязва се на парчета и се опакова.
Срок на съхранение: тлъсто месо - 3 - 6 месеца; не-тлъстр месо - 6 — 8 месеца.
Размразяване: размразява се частично 2-3 часа при стайна температура.
Карантия
Срок на съхранение: 1-3 месеца. Размразяване: размразява се 1 - 2 часа при стайна температура в зависимост от дебелината на пакетите.

Кайма

Подготовка: не се слагат подправки, опакова се на плоски пакети.
Срок на съхранение: 1-3 месеца.
Размразяване: според употребата каймата се размразява напълно или частично 2-3 часа при стайна температура.

Сурови колбаси за пържене или печене

Срок на съхранение: 1-2 месеца. Размразяване: размразяват се напълно при стайна температура.
Колбаси
Срок на съхранение: 1-2 месеца. Размразяване: размразяват се напълно при стайна температура.
Прясна сланина
Срок на съхранение: 2-4 месеца.
Размразяване: употребява се в замразено състояние.

ПТИЦИ И ДИВЕЧ

Подходящи за замразяване: всички видове домашни птици (кокошки, гъски, патици, пуйки) и всички видове дивеч (диви зайци, сърни, глигани и др.).
Подготовка на птиците: ако птиците са прясно заклани, оскубете ги, опърлете ги, извадете вътрешностите им и ги измийте отвън и отвътре. Оставете ги да висят едно денонощие на хладно място. По-дребните птици се замразяват цели, а едрите се разпределят на«порции за готвене.
Подготовка на дивеча: оставя се да виси 24 часа, одира се и се разфасова. Не бива да се оставя да отлежи, нито да се подправя.
Опаковане: в алуминиево или полиетиленово фолио. Завийте плътно продуктите, отстранете въздуха и залепете пакетите.
Срок на съхранение: вж. по-долу.
Внимание! Не замразявайте повторно птиците или дивеча, ако вече са били частично или изцяло замразени. Допустимо е да се замразяват само под формата на готвени ястия.

Кокошка (1 - 1,5 кг)
Срок на съхранение: 7-8 месеца.
Размразяване: 10-12 часа при стайна температура. Ако е предназначена за печене, кокошката се размразява частично.

Пиле (0,6 - 0,8 кг)
Срок на съхранение: 7-8 месеца.
Размразяване: 7 - 10 часа при стайна температура.

Патица
Срок на съхранение: 2-4 месеца.
Размразяване: 10 - 12 часа при стайна температура.

Гъска (4-6 кг)
Подготовка: нарязва се на парчета до 2,5 кг.
Срок налъхранение: 6 месеца.
Размразяване: 15-20 часа при стайна температура.

Пуйка (4-6 кг)
Подготовка: нарязва се на парчета до 2,5 кг.
Срок на съхранение: 12 месеца.
Размразяване: 10 - 12 часа при стайна температура.

Дивеч (заек, сърна, глиган)
Подготовка: нарязва се на парчета до 2,5 кг. Ако е необходимо, се обезкостява предварително. Срок на съхранение: 9-10 месеца. Размразяване: 10 - 12 часа при стайна температура.

РИБИ

В никакъв случай не надхвърляйте максималния срок на съхранение. Тлъстата риба може да се запази за по-кратко време, отколкото постната, тъй като рибената мазнина лесно гранясва, дори и в замразено състояние.

Пъстърва, щука, шаран
Подготовка: рибата се изчиства, измива се, подсушава се отвън и отвътре. Ако е необходимо, се отстраняват главите и опашките.
Срок на съхранение: 2-3 месеца (пъстърва); 2 месеца (щука, шаран).
Размразяване: едрите риби се размразяват напълно. По-дребните се варят, пекат или пържат при умерена температура в полузамразен вид.

Рибно филе
Подготовка: при опаковане парчетата се отделят едно от друго с фолио.
Срок на съхранение: 2-3 месеца.
Размразяване: пекат се или се пържат при умерена температура след частично размразяване.
Подходяща за замразяване: само прясно уловена риба. Рибата, купена от магазина, не е достатъчно свежа.
Подготовка: почистете рибата от люспите и вътрешностите и я измийте. Рибите над 1 кг трябва да се разфасоват.
Сложете така подготвената риба в чиния (или друг широк, плитък съд), покрита с полиетиленово фолио, и я замразете за 1\- 2 часа без опаковка. След това потопете рибата с главата надолу 2-3 пъти в ледена вода, така че да се покрие с тънък слой лед (при тлъстите риби към водата се прибавят 5 г лимонена киселина). Опаковайте незабавно. ^
Опаковане: в алуминиево или полиетиленово фолио. Стегнете добре фолиото, отстранете въздуха и залепете пакетите.