Какво да засадим в градината преди зимата


Двор и градина

Засаждането на зеленчуци през есента има няколко неоспорими преимущества най-важното от които е получаването на ранна реколта

Закалените семена през зимата са по-активни и нямат търпение да излязат на повърхността. С настъпването на есента, лятна работа постепенно спира. Въпреки това, преди появата на първите слани, има възможност да се засадят студоустойчиви зеленчуци и да се осигури отсега реколта за следващата година. През септември и в началото на октомври все още има достатъчно топлина, за да се позволи на растенията да пуснат корени и да се укрепят. На какви култури трябва да се спрете, за да имате реколта още в ранна есен?
  • Зимният чесън засадете до половин месец преди настъпване на постоянните студове. Сроковете на сеитба се променят в зависимост от региона - от средата на септември досредата на октомври.
  • Моркови се сеят седмицата преди началото на постоянните студове. Засятите преди зимата моркови се развиват по-добре от засятите през пролетта. За тази сеитба изберете ранни сортове.
  • Магданозът е добре да се сее преди зимата, той може да издържа минусови температури. През пролетта пониква рано.
  • Семената от копър, засети през есента покълват веднага след като снегът се стопи и ще се насладите на първите витамини.
  • Семената на пащърнака поникват за около 15-20дни, а при засушаване до 40. Предзимните посеви обаче трябва да се засяват с късни сортове пащърнак, с по-дълъг вегетационен период, защото растенията от ранните сортове образуват преждевременно цветоносно стъбло.
    1. Киселец може без проблем да се засява преди зимата, той понася добре нискитетемператури.