НАЙ-РАННИТЕ ДЕСЕРТНИ ЛОЗИ КОИТО УЗРЯВАТ ДО СРЕДАТА НА АВГУСТ


Двор и градина

Сигурно сте чували, че антиоксидантните свойства на грозде предпазват кожата от ултравиолетови лъчи , които са основна причина за развитието на кожния рак. Това е и причината есенният плод да намира все по-широко приложение и в козметиката.

От друга страна, неотдавна учени са установили, че редовната консумация на грозде може да намали рисковите фактори за възникването на деменция и Алцхаймер, a също и да подсили паметта.

За ползите от вкусния плод е казано и изписано много, затова днес ще ви запознаем с най-популярните сортове десертно грозде. Освен че всички те са надарени с прекрасен аромат и свеж вкус, могат да ви бъдат и верни помощници в приготвянето на най-различни десерти.

Армира

- български сорт, узрява около 1 август, има голям грозд, едро зърно, овално, с дебела до кехлибареножълта кожица, хармоничен вкус.

Перл дьо Ксаба

- унгарски сорт, най-ранозреещ у нас, със средноголям грозд, средно едро зърно, мискетов аромат, тънка кожица и седефено-кехлибарен цвят - зърното е като перла, узрява втората половина на юли, а в по-високи райни - началото на август.

Плевен

- български сорт, узрява в началото на август, има средноголям грозд, има едро зърно с почти неутрален вкус.Лозите имат ниска устойчивост на ниски зимни температури и слаба възтановителна способност. Растенията не са уустойчиви на мана и оидиум

Супер ран Болгар

- български сорт, узряващ в първите дни на август, със среден до голям грозд и едро зърно, с кехлибарена кожица.

Надежда

- български сорт, узрява в първите десет дни на август, средноголям грозд, едро зърно с до кехлибарено оцветяване, има восъчен налеп и хармоничен вкус.

Черна перла

- български сорт със средноголям грозд, средноголямо зърно с дебела кожица, жилава, тъмносиня до черна, мискетов аромат, узрява до 10 август.

АФРОДИТА - СОРТ ГРОЗДЕ ОТ ТИПА НА БЕЗСЕМЕННИТЕ, РАЖДА РЕДОВНО И ПО МНОГО. ПО РОДОВИТОСТ НЕ ОТСТЪПВА НА КАРДИНАЛ И ХАМБУРГСКИ МИСКЕТ.

Гроздовете са едри - около килограм - рехави. Зърната са едри - почти като на Болгар - леко сърцевидни - 7,5 г., овални с кехлибарено-жълт цвят. Има крехка ципа, леко хрупкаво, много сладко.

Започва да зрее около 10 август и към 15-и е напълно готово. Дава около 2 тона от декар.

Има отличен търговски вид и вкусови качества.

Супериор сидлес

- американски сорт, узряващ в началото на август, с едро зърно и леко недоразвити семена.

Елица

- узрява в първата деседневка на август, зрее с около седмица преди Армира. Гроздовете са средно големи, рехави. Зърната са големи - 5 г., овални, жълтозелени до кехлибарено жълти. Месото е хрупкаво, твърдо, с приятен вкус.